Vuonna 2014 Myllyrinne Companyn sketsissä vitsailtiin myyntimiehelle, joka osasi vastata asiakkaan kysymyksiin vain, että "me voimme mullistaa teidän bisneksen... mullistamalla". Lopulta asiakas ei tahtonut koekäyttötunnuksia järjestelmään. Sketsissä ei välttämättä puhuttu tekoälystä, mutta tekoälyjen myyntipuheista tulee minulle tuo sketsi vääjäämättä mieleen. Lokakuussa 2022 kun neljäs teollinen vallankumous roihahti liekkeihin kiitos ChatGPT:n, tekoälyn mullistavuus saavutti muotonsa ja sisältönsä.
Tekoäly oli aiemmin jotain epämääräistä, johon liittyi paljon toiveita. Sen tulo tuntui olevan tähtiin kirjoitettu, mutta jos haaveilija laski katseensa jalkoihinsa oman työnsä arkeen, oli tekoälyn tuloa vaikea nähdä siinä katuojassa (Oscar Wilde). Miten kummassa tekoälyä sovittaisi tähän arjen todellisuuteen?
Vuoden 2023 maaliskuun aikana internettiin tuli tarjolle satoja ja satoja tekoälypohjaisia uusia palveluja, joilla pystyi konkreettisesti tehdä ihan oikeasti olemassa olevia toistuvia työvaiheita minuuteissa.
Tee tuotteen käyttöohjevideo! Kirjoita tiivistelmä näistä kolmesta dokumentista!Tee powerpointti meidän myynnistä ja asiakaskunnasta! Piirrä meidän tytäryhtiölle uusi logo! Valvo, ettei kukaan mokaa! Ole meidän juristimme!
Esimerkkejä löytyy!
Työtehtäviä, joita varta vasten palkattu henkilö oli pakertanut päiviä, näytti noiden tuotteiden myötä tietokoneen ruudulla hoitavan uusi aloittelija minuuteissa. Työn laatu jätti runsaasti toivomisen varaa... mutta silloin elettiin vallankumouksen kevään maaliskuuta! Mitä tuleva tuokaan tullessaan!
Jokainen uusi työntekijä aiheuttaa vanhoille työntekijöille lisää työtä. Pitää perehdyttää. Pitää jännittää mokia. Pitää korjata kollegan virheitä. Moni uusi työntekijä oppii työnsä koeajan puitteissa.
Nyt näitä tekoälyjä on puskemassa töihin joka viikko ja ne kaipaavat ihmistä työparikseen. Jos niitä ei oteta teidän firmaanne töihin, kilpailijanne ottavat niitä töihin ja sitten kilpailijanne tekevät teidän työnne. Liiketoimintanne mullistuu.
Ennen kuin "sitä tekoälyä" päästään hyödyntämään yrityksien tulee panna tietojen käsittelyn perusasiat kuntoon. Nyt en puhu informaatioteknologiasta, vaan tallennettavan ja käsiteltävän tiedon muodosta.
Tekoäly on hämmästyttävän hyvä tulkitsemaan sekavaakin tekstiä ja ymmärtämään asioita oikein tiedon murusistakin. Kaikkeen tekoälykään ei kykene. Tekoälyn rajoitteena on, ettei se poistu hiekkalaatikoltaan.
Tekoälyllä ei ole integraatioita ihmisten päähän, paperille tai keskusteluihin, joita ei nauhoiteta. Samaan tapaan sekavasta ja kohisevasta datasta tekoäly ei voi kalastaa sellaista tietoa, jota siinä ei ole.
Tekoälyn käyttöönottoa varten tietoprosessiin pitää usein sekä lisätä joitain tietolähteitä että tietovarasto pitää siivota. Tämä työvaihe ratkaisee, kuinka kallis tekoälyprojektista tulee. Ilman järjestystä tietojen käsittelyssä tekoälytyöntekijä ei tuota mitään - tai sitten it-konsultti rahastaa monimutkaisen järjestelmän rakentamisesta paikkaamaan puutteita perusasioissa.
Maanläheinen tietoprosessien järjestäminen ja tietovarastojen siivous auttavat myös ihmistyöntekijöitä siinä, missä ne mahdollistavat myös tekoälytyöntekijän töihin ottamisen. Tavallisissa yrityksissä jo pelkkä tietojen käsittelyyn ja hyödyntämiseen panostaminen nykyisillä työkaluilla voi olla huomattavasti tuottavampi investointi kuin uuden työkalun tuominen karkeloihin.
Tekoäly ei istu yrityksen arvon tuotannon prosessiin, jollei sille ole järjestetty selvää paikkaa. Suomeksi selvä paikka tarkoittaa komentomuodossa annettavaa yksiselitteistä työtehtävää, jonka voi osoittaa yrityksen tietoprosessikuvauksesta. Ennen työtehtävää ihmistyöntekijät, asiakkaat tai muut tietolähteet ovat antaneet jotain tietoa. Sitten tulee selkeä raja, jonka jälkeen tekoäly surrauttaa tuotoksensa.
Tekoäly jää lapsipuolen asemaan, jos firmaanne ostetaan kallis tekoälytyökalu, jota työntekijänne vähän kokeilevat oman työnsä ohessa. Työprosessi pitää ennen tekoälyn käyttöönottoa järjestää niin, että siitä löytyy saumakohta, johon tekoäly iskee. Joissain työtehtävissä tekoälyn pitää antaa syrjäyttää ihminen täydellisesti, vaikka kokonaisuutena kyseessä onkin työparisuhde.
Tietotyötä palvelevien tekoälyn sovellusten kehitys puksuttaa tänä vuonna sellaista vauhtia eteenpäin, että nyt ne myyntimiehen koekäyttötunnukset kannattaa ottaa vastaan!
Aseta kaupallinen tavoite
Määritä tarvittavat loppu- ja välituotteet
Tunnista tarvittavat lähtötiedot ja piirrä yrityksen tietoprosessi
Valitse mitä työvaihetta komennat tekoälyn suorittamaan.
Muodosta tietoprosessia tehokkaimmin palveleva tietomalli
Järjestä tietovarasto tietomallin mukaiseksi ja siivoa turha tieto pois tietovarastosta.
Varmista, että tietovarastoon kertyy tekoälyn vaatimat tiedot. (Jos ei kerry, palaa kohtaan kolme.)
Hanki tekoälyyn perustuva ohjelmisto tai palvelu ja opeta se.
Komenna tekoäly toteuttamaan jotain tietoprosessin vaihetta.
Siivoa tietovarastosta tekoälyn virheitä ja paranna tietoprosessia.